تحقیق جهاني شدن 102 ص ( ورد)

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 101 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏1
‏فصل اول
‏جهاني شدن
‏2
‏مقدمه :
‏ ‏از اواخر هزارة دوم ميلادي و شروع هزارة سوم ، بشر در آستانة دورة تاريخي جديدي قرار گرفته است . گويا جهاني نو در حال شكل گيري است و رويدادهايي در شرف وقوع است كه حوزه هاي مختلف زيست بشري را متأثر ساخته اند . در پي اين رويدادها ، صورت بنديهاي سياسي ، اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي جوامع مختلف دستخوش تغييرات عمده اي گشته اند . نيروي چالش گر اين تحولات ، نظم موجود در جهان را بر هم زده و درصدد ايجاد نظم نويني در جهان است . وسعت اين تحولات در جهان وتأثير گذاري انكار‏ ‏ناپذير آن بر جنبه هاي مختلف حيات بشري موجب جلب توجه نظريه پردازان ‏علوم گوناگون براي تحليل و تشريح اين تحولات شده است . به اين ترتيب دهه هاي پاياني سدة بيستم و سالهاي ابتدايي سدة بيست و يكم سرشار از بحثهاي متنوع پيرامون ‏فرايند‏جهاني ‏شدن بوده است . به نحوي كه امروزه امكان گريز از بحث دربارة اين پديده وجود ندارد . گفت و گو در باب جهاني شدن به موضوعي عادي در ‏م‏يان انديشمندان ، پژوهشگران ، سياستمداران ، مديران ، روزنامه نگاران و حتي مردم عادي در سراسر دنيا تبديل شده است .
‏ اصطلاحات مرتبط با جهاني شدن تقريباً وارد همة زبانهاي اصلي دنيا شده است . در سطح زندگي روزمره به طور روزافزوني از عبارتهاي سياست جهاني ، امنيت جهاني ، اقتصاد جهاني ، بازارهاي جهاني ، سرمايه جهاني و . . . استفاده مي شود . تعداد مدخل هاي مربوط به جهاني شدن درفهرست كتابخانة كنگره ايالات متحد‏ه امريكا از 34 مورد در سال 1994 به 693 مورد در سال 1999 افزايش يافته است . (‏شولت؛‏1382 : ص 4 ) و در اكثر دانشگاههاي معتبر دنيا ‏واحدها و دوره هاي درسي تحت عنوان جهاني شدن را ‏دايرگرداني‏د‏ه اند‏ . با اين وجود تا كنون هيچ اجماع نظري در ميان انديشمندان و پژوهشگران در ارتباط با اين پديده بوجود نيامده است . همه مسائل مربوط به جهاني شدن به شدت مورد اختلاف است و نمي توان هيچ چيزي را در اين باره مسلم و قطعي تلقي كرد . به جرأت مي توان گفت تنها اتفاق نظر دربارة جهاني شدن اين است كه در مورد آن اختلاف نظر وجود دارد ‏.
‏ در چنين شرايطي شناخت پديدة جهاني شدن ، مفهوم بندي و ارائه تعريفي از آن كه بتواند راهگشاي اين پژوهش باشد ضروري مي نمايد . فصل حاضر كه در چهار قسمت ارائه خواهد شد به اين امر اختصاص يافته
‏3
‏ است . مطالب اين فصل با بحث در باب برداشتها ‏و‏ تعاريف مختلف جهاني شدن و تعريف مختار ما از اين پديده آغاز مي شود . قسمت دوم به تاريخچة جهاني شدن و نظريه ها و آراء متفاوت متفكران و نظريه پردازان مختلف در اين باره نگاهي خواهد انداخت و نظر پژوهش حاضر را نيز در اين زمينه مشخص خواهد نمود . قسمت سوم نيز نظريه هاي مختلف جهاني شدن را به بحث خواهد گرفت . در اين راستا دسته بندي از اين نظريه ها ارائه و بر اساس آن نظريه هاي گوناگون دربارة جهاني شدن به اجمال بررسي خواهند شد . قسمت پاياني اين فصل هم بر ابعاد و مصاديق جهاني شدن تمركز مي نمايد . در اين قسمت سه بعد اقتصادي ، سياسي و فرهنگي ‏جهاني شدن و مصاديق اين سه بعد واكاوي خواهد شد .
‏1. برداشتها و تعاريف
‏1-1) برداشتها
‏اختلاف نظر بين انديشمندان قبل از اختلافات آنها در زمينة ارائه تع‏ريفي جامع و واحد از جهاني شدن ، ابتدا بر سر وسعت اين پديده و تحولات و شرايط ناشي از آن آغاز مي شود . از يك سو تحليل گراني كه مي توان آنها را جهان گرا ناميد ، جهاني شدن را مهمترين رويداد تاريخ معاصر مي دانند و معتقدند كه روابط اجتماعي معاصر تماماً جهاني شده است . در مقابل اين عده شك گراياني قرار دارند كه از جهان گرايان به شدت انتقاد مي كنند و جهاني شدن را افسانه اي بيش نمي دانند . در ميان اين دو گروه افراطي ، كساني هم هستند كه جهاني شدن را به عنوان روندي مهم در نظر مي گيرند كه در كنار ساير تحولات وجود دارد و به تدريج جهان را دچار دگرگونيهاي اساسي مي كند .
‏ديويد هلد نيز با قائل شدن به چنين تقسيم بندي از نظريه پردازان جهاني شدن ، متفكراني همچون اوهماي‏ -Ohmae
‏، ريستون - Wriston
‏،‏آلبرو ماركس‏ي‏ستهايي چون سمير امين وگيل -Gill
‏ ‏رادر زمرة جهانگرايان قرار مي دهد . اين انديشمندا‏ن هر چند كه به لحاظ ايدئولوژيك ‏و جهان بيني در يك گروه طبقه بندي نمي شوند ، اما از لحاظ چگونگي فهم و درك جهاني شدن در يك گروه قرار مي گيرند . در اين گروه محافظه كاران ، نئوليبرا‏لي‏ستها و ماركسيستها ‏كنار هم قرار دارند . (Heldetal . , 2000 : 2 )
‏ اين دسته از نظريه پردازان بيش از هر چيز بر تحولات حوزة اقتصاد تأكيد مي كنند . از نظر آنان زندگي اقتصادي در دنياي جديد غير ملتي شده است . پديده هاي جديدي همچون ‏«‏بازار جهاني‏»‏ و ‏«‏سرمايه جهاني ‏»‏ اقتصاد بدون مرزي را در عرصه جهاني بوجود آورده اند كه دولت ‏–‏ ملتها در آن نقش كوچكي به عهده دارند . بنابراين در اين دوره شاهد محو تدريجي دولت ‏–‏ ملتها هستيم .(Heldetal . , 2000:3)
‏4
‏ در دستة دوم يعني شك‏‌‏گرايان كساني همچون هرست - Hirst
‏، تامپسون -Thompson
‏،گيلپين -Gilpin
‏ و كرزنر قرار مي گيرند . بر خلاف جهانگرايان‏،‏ اين گروه از متفكران معتقدند تحول بنيادين‏ي‏ در ماهيت روابط جهاني اتفاق ‏ني‏افتاده است ‏و دولت ‏–‏ملتها همچنان نقش اصلي را در آن به عهده دارند. از نظر آنان تحولاتي که در حوزه اقتصاد و فرهنگ جهاني اتفاق افتاده است ‏فقط نشانة سطوح بالاتري از‏«‏ بين المللي شدن ‏»‏، پديده هاي اجتماعي است . به عقيدة آنان يك تضاد بنيادين بين جهاني دشن و ‏م‏نقطه اي شدن وجود دارد . جهان در حال منطقه اي شد ن و بين المللي شدن بيشتر است ، اما اين به معناي ضعف يا كاهش نقش دولت ‏–‏ ملتها و حذف مرزهاي جغرافيايي ميان آنها نيست . (Heldetal ., 2000:5)‏
‏ هلد در گروه سوم ، خود و مگ گرو و انديشمنداني همچون آنتوني گيدنز، مانوئل كاستلز ، جوزف ناي ، رابرت كوهن ، جان روگي - J.Ruggie
‏، جيمز روزنا -J . Rosenau
‏، اندرو لينك لي تر -A. Linklater
‏را نيز جاي مي دهد . نقطة كانوني نظريات اين دسته اين است كه در هزارة جديد ‏،‏جهاني شدن نيروي مركزي و ‏مهمي است كه تحول سريع اجتماعي ، سياسي ‏و فرهنگي را به پيش مي برد . اين گروه از نظريه پردازان معتقدند كه ‏فرايند‏كنوني ‏جهاني شدن بي‏ سابقه است كه درآن بر خلاف گذشته جدا كردن عرصه هاي داخلي ، منطقه اي و جهاني از هم به آساني صورت نمي گيرد . در اين شرايط نوين تفكيك اين عرصه ها از يكديگر غير ممكن است و سطوح مختلف روابط اجتماعي به هم پيوسته و درهم ادغام شده اند . (Heldetal: ; 2000 : 7 )
‏ از نظر آنها آيندة كاملاً مشخص و معيني براي جهاني شدن و همچنين يك نوع آرماني -Ideal type
‏ به نام ‏«‏دنياي جهاني شده‏» -Globalized world
‏كه با مشخصه هايي همچون‏ بازار جهاني ، تمدن جهاني قابل شناسايي باشد ، نمي توان تصور كرد اما در عوض بر اين امر تأكيد مي كنند كه همة كشورها و جوامع بر اثر ‏فرايندهاي‏ جهاني شدن به صورت بخشهايي از يك نظام جهاني در مي آيند .(Heldetal ., 2000 : 7)‏ ‏.‏ از ديدگاه اين گروه جهاني شدن به معني اضمحلال دولت ‏–‏ ملت و كشورها نيست ، بلكه طبقه بندي ، دسته بندي ، و كاركردهاي جديدي را براي دولتها ، كشورها ، جوامع و گروههاي بشري به وجود مي آورد . (Heldetal , 2000 : 8)‏

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 4256 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.doc

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 101

حجم فایل:571 کیلوبایت

 قیمت: 8,500 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل