تحقیق تاریخ انقلاب اسلامی

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 26 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏1
‏مقدمه :
‏نهضت مشروطيت ايران يكي از مهم ترين رويدادهايي است كه در چرخة تاريخي ميهنمان به وقوع پيوسته. با اين انقلاب مردم ايران خواستار تغيير بنيادي در ساختار سياسي و تغييرات اساسي در ساختار فرهنگي كشور گرديدند. در جريان اين جنبش شاهد حضور گسترده مردم كوچه و بازار و همراهي آنان با روحانيون هستيم.
‏اكنون كه حدود يك قرن از اين واقعه مي گذرد ضرورت توجه به انگيزة پيدايش اين رخداد كه موجب تحولات شگرف و بنيادي در جامعه شد و كاوش و تفسير نقش و كاركرد گروههاي مختلف همچنان تازه مي نمايد و قابل توجه مي باشد.
‏در اين تحقيق سعي شده كه به اختصار به شرحي از علل پيدايش و شكل گيري اين نهضت و اتفاقات پس از نهضت اشاره شود.
‏1
‏زمينه هاي شكل گيري انقلاب :
‏زمينه هاي شكل گيري انقلاب مشروطيت از ابتداي دورة قاجارية آغاز شد. حوادثي همچون شكست ايران در دو جنگ با روسيه و انعقاد قراردادهاي گلستان و تركمنچاي ، برقراري كاپيتولاسيون به ضرر ملت ايران ، بي اعتباري دولت مردان در خارج از كشور به علت بي لياقتي، توسعة ارتباط بين ايران و بعضي ممالك ارويايي و آگاهي جمعي از ايرانيان از وضع ممالك اروپا، امتيازهايي كه دولت روس و انگليس با رقابت در ايران به دست مي آورند(از جمله امتياز تنباكو و رويتر ) از دست رفتن قسمتي از خاك ايران در شمال شرق و ظلم و جور و تعدي عمال حكومت و شاهزادگان قاجار جزئي از عواملي بود كه نفرت كلي مردم را از ترتيب اداره مملكت برانگيخت و مبارزات غير فعال مردم ايران را به تدريج به مبارزه فعال تبديل كرد. فرياد اعتراض نيرومند تر شد و كم كم شكل عصيان گرفت. در خواست هاي مردم براي عدالت ، آزادي و پيشرفت روزافزون بود و آنان خواهان اصلاحات سياسي بودند.
‏دو خط فكري مقاصد سياسي ـ اجتماعي را تغذيه مي كردند : علما اصلاحات اجتماعي ـ مذهبي را تشويق مي نمودند و روشنفكران تحصيل كرده يا متاثر از غرب الگوهاي اجتماعي دموكراسي اروپايي را دنبال مي كردند. مقابلة بين ملت و دولت زمينة عمومي تخاصمات بود. نفوذ و اقتدار شاه به عنوان رئيس دولت در تضاد با اقتدار علما به عنوان رهبران مردم قرار گرفت. بعد از جنبش تنباكو (كه مردم و علما به قدرت خويش در صحنة سياست ملي پي بردند ) حكومت سعي نمود علما را به عنوان مهمترين مخالفان خويش در تصميم گيريهاي سياسي بيش از پيش مداخله دهد، روحانيون نيز كاملاً با درگير شدن در امور سياسي موافق بودند. به علت بي ثباتي نظام سياسي ، مظفرالدين شاه در طول 7 سال 5 مرتبه نخست وزيران خود را عوض كرد. در اولين سال سلطنت مظفرالدين شاه (1275 ه. ش) عبدالحسين ميرزا فرمانفرما به جاي امين السلطان نخست وزير شد كه سياستهاي نخست وزير قبلي را ادامه داد . يك سال بعد امين الدوله به نخست وزيري منصوب شد. او با مداخلة علما در امور سياسي مخالف بوده وي دست به يك سري اصلاحات زد. از جمله اينكه مقرري محدودي براي شاه و ديگر اعضاء دربار تعيين كرد كه همين كار باعث مخالفت درباريان با وي شد و در سال 1277 ه. ش مجبور به استعفاء شد و امين السلطان به جاي او منصوب گرديد. امين السلطان سوء مديريتش در زمان ناصر الدين شاه تجربه شده بود و سياست خارجي او در راستاي منافع روسها بود.
‏1
‏زير نظر او تسهيلات گمرك كه توسط نوژ بلژيكي اداره مي شد در خدمت منابع روسها قرار گرفت.
‏1
‏علماؤ تجار و برخي از مقامات سياسي بر عليه امين السلطان با يكديگر متحد شدند و بر اثر فشار آنان مظفرالدين شاه او را عزل كرد و به جاي او در سال 1282 ه. ش عين الدوله را به عنوان نخست وزير منصوب نمود. عين الدوله يك فرد مستبد بود . نفوذ نوز از طريق او به جا ماند و رفتار تند و بد حكمرانان با مردم ادامه يافت. عليرغم تغيير نخست وزيران در زمان مظفرالدين شاه تغيير عمده اي در سياستها به وجود نيامد ونظام همچنان استبدادي و شاه ضعيف و خوشگذران بود.
‏مردم در همه جا توسط عوامل حكومتي سركوب مي شدند، هيچ گونه حق قانوني و سياسي براي آنان در نظر گرفته نشده بود. حدود 8 درصد از جمعيت كشور در مناطق روستايي زندگي مي كردند و نسبت ماليات به درآمدشان حدود 30تا40 درصد بود. علما در نزد مردم محترم شمرده مي شدند و ارتباط نزديكي با ديگر گروههاي از همين قشر داشتند. ارتباط طبقات مذهبي با تجار نزديك و متضمن منافع دو جانبه بود. به طور كلي سازمان مذهبي مانند زمان جنبش تنباكو بود اما برخي تفاوتها در آن بروز نموده بود ، از جمله اينكه سازمان مذهبي از همان درجه از وحدت در رهبري كه در جنبش تنباكو داشت برخورد نبود، بعد از فوت ميرزاي بزرگ شيرازي ، مرجع عمده و عامي براي اجتماع شيعيان جهان وجود نداشت. در تهران شيخ فضل الله نوري، سيد عبدالله بهبهاني و سيد محمد طباطبايي از برجسته ترين مجتهدين بودند. همچنين نظام و سائل ارتباط جمعي (كه مهمترين آنها مدارس و مساجد است ) كه در جنبش تنباكو عمدتاً توسط علما اداره مي شد. به علت انتشار چندين روزنامه ،كمي از كنترل علماخارج شده بود.پرقدرت ترين متحدين علمابازاريان بودند. در شرايط اقتصادي ـ سياسي آن زمان كه بستن بازار وسيله سياسي پرقدرتي تلقي مي گشت، يك فراخوان از جانب مذهبي مي توانست منجر به بسته شدن بازار يا تحريم يك كالا شود. انقلاب مشروطه در چنين شرايط اجتماعي ، سياسي ، و مذهبي ظهور نمود.

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 3982 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 26

حجم فایل:21 کیلوبایت

 قیمت: 10,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل