تحقیق پتانسيومتر 53 ص
دسته بندي :
دانش آموزی و دانشجویی »
دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 56 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
1
پتانسيومتر
نگاه اجمالي
پتانسيل سنج ،) وسيلهاي الکتريکي است که از قطعه سيمي مقاوم (يا از ماده مقاوم الکتريکي) با مقاومت R تشکيل شده است و روي آن يک سر اتصال لغزنده قرار دارد. که با سيم اتصال الکتريکي برقرار ميکند و معمولا در آزمايشگاه براي تنظيم و کنترل جريان از يک مقاومت متغير استفاده ميشود. پتانسيل منبع در سه محل اتصال الکتريکي دارد. عبارت است از نقطه A و B در دو سر سيم مقاوم و سر اتصال لغزنده T، پيچ تنظيم صداي راديو يا وسايل صوتي ديگر ، پتانسيل سنجي ساده و ارزان قيمت است. اما پتانسيل سنج دقيق وسيلهاي گرانقيمت است که براي اندازهگيري ولتاژ با دقت بسيار زياد بکار برده ميشود.
اساس کار پتانسيومتر
اگر اتصال بين نقطه A و T برقرار شود، اين وسيله به يک مقاومت قابل تنظيم يا رئوستا تبديل ميشود. مقاومت بين نقطههاي A و T و شکل R1 نشان داده مي شود. با حرکت سر اتصال لغزنده T در طول سيم مقاوم ، از سر اتصال A تا سر اتصال B
2
، مقاومت R1 از صفر تا مقدار R تغيير ميکند. نام پتانسيل سنج از آنجا گرفته شده است که اين وسيله ميتواند مقادير مختلف اختلاف پتانسيل الکتريکي که يا ولتاژ ، ميان سر اتصال T و يکي از دو سر سيم پتانسيل سنج (مثلا نقطه A) را بسنجد.
فرض کنيد باتري با نيروي محرکه الکتريکي V به دو سر A و B ، وصل شده است. مقاومت بين A و T را R1 و مقاومت بين B و T را R2 ميگيريم. به اين ترتيب ، اين دو مقاومت يک تقسيم کننده ولتاژ محسوب ميشود. ولتاژ ميان دو سر اتصال A و T را VTA کسري از ولتاژ ميان A و B که VBA است. در اين صورت مقاومت R1 + R2 ثابت و برابر با مقاومت پتانسيل سنج ، R است. هنگامي که لغزنده در طول سيم مقاوم حرکت ميکند، مقاومت R1 از صفر تا R و ولتاژ VTA بيان نقطههاي A و T از صفر تا VRA تغيير ميکند. اين کار ، روش سادهاي براي توليد ولتاژ متغير با استفاده از ولتاژ ثابت است.
3
مثال کاربردي
در مورد پيچ تنظيم صداي راديو ، ولتاژ VBA داده شده به پتانسيل سنج ، ولتاژي با بسامد صوتي متناظر با موج صوتي است. مقدار متغير ولتاژ دو سر اتصال پتانسيل سنج (VTA) به بلندگو داده ميشود. (از طريق تقويت کننده راديو) و با حرکت لغزنده شدت صوتي که از راديو ميشنويم، تغيير ميکند.
پتانسيومتر دقيق
در پتانسيل سنجهاي دقيق ، نسبت مقاومتهاي R1 و R1 با دقت زياد قابل تنظيم است. در اين نوع وسايل ، يک باتري با ولتاژ V از طريق رئوستاي r به پتانسيل سنج وصل ميشود. و رئوستا تا جايي ميزان ميشود که ولتاژ VBA مقدار معين و دقيقي (مثلا 1.6000 ولت) داشته باشد. هنگامي که ولتاژ نامعلوم Vx را از طريق گالوانومتر به سر اتصال T اعمال ميکنيم. نسبت R1/R را آنقدر تغيير ميدهيم تا گالوانومتر عبور هيچ جرياني را نشان ندهد. در اين شرايط ، ولتاژ
4
Vx برابر است با (VBA(R1/R.
روش درجه بندي ولتاژ
براي درجه بندي ولتاژ VBA ، پيل استانداردي را با ولتاژ دقيقا معلوم به جاي Vx قرار ميدهيم، نسبت R1/R متناظر با اين ولتاژ را تنظيم ، رئوستاي r را براي جريان صفر گالوانومتر ميزان ميکنيم. با استفاده از پتانسيل سنج بسيار دقيق ميتوان ولتاژها را تا پنج رقم با معني و تا حد ميلي ولت هم اندازه گيري کرد. اما ، فرآيند اندازه گيري با پتانسيل سنج کند و دستگاه اندازه گيري هم پر حجم است. در حال حاضر ، بيشتر اندازه گيريهاي دقيق ولتاژ با استفاده از ولت سنجهاي رقمي و دقيق انجام ميگيرند. پتانسيل سنج را براي درجه بندي ولت سنج رقمي ميتوان بکار برد.
دياک :
دياك عنصري دوپايه است و مشابه ترانزيستوري است كه بيس ندارد. از هر دو طرف (باياس مستقيم و معكوس