دانلود مقاله در مورد سبزي كاري

دسته بندي : مقاله » مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..DOC) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 70 صفحه

 قسمتی از متن word (..DOC) : 
 

1
‏سبزیکاری
‏سبزی های برگی :
‏خصوصیات عمده سبزی های برگی :
‏مقاومت به سرما (زمان کاشت دمای پایین).
‏گلدهی در روز بلند که باعث کاهش کیفیت.
‏اغلب انها یکساله اند و در انواع چند ساله به صورت یکساله کشت می شوند.
‏سبزی های برگی به دو دسته تقسیم میشوند
‏سبزی هایی که به صورت پخته مصرف می شوند (اسفناج ‏–‏تره- جعفری-کرفس).
‏سبزی هایی که به صورت تازه مصرف می شوند (کاهو وسایر سبزی های برگی ).
‏اسفناج )) Spinacia oleraceae L
‏اصل وقدمت
‏ نوع وحشی وخودرو آن در آسیای مرکزی است(ایران ‏–‏ترکمنستان ‏–‏ افغانستان)
‏ Spinacia tetranda
‏مشخصات گیاهشناسی
‏(خانواده چغندر ) Chenopodiacea
‏یکساله و روز بلند
‏در ابندای رشد ساقه کوتاه و برگها طوقه ای(روزت)
‏ریشه اصلی عمیق تا عمق 140 سانتیمتر(مقاوم به شوری)
‏برگ تخم مرغی یا بیضوی یا نیزه ای- دارای پهنک صاف یا چروکیده).
‏چروکیده از نظر نگهداری در انبار مناسب تر هستند
‏گل نر: کاسبرگ: 4- پرچم: 4
‏گل ماده:کاسبرگ: 2 یا 4 ‏–‏ مادگی: یک خامه و4 تا 6 کلاله دارد
‏انواع جنسیت در اسفناج
‏1- پایه هایی که فقط گل نر دارند(برگ کم وزود گل).
‏2- پایه هایی که فقط گل ماده دارند. (برگ زیاد ودیرگل).
‏3- پایه های دوجنسی که گل نر و ماده به تعداد مساوی دارند.
‏3- پایه های دوجنسی که گل نر بیشتر از ماده دارند.
‏4- پایه های دوجنسی که گل ماده بیشتر از نر دارند.
‏نوع 2 و 4 از نظر کیفیت و اقتصادی بهتر هستند.
‏قند، کلروفیل و کاروتن در گیاه ماده بیشتر است.
‏امروزه ارقام یک پایه با گل های نر بیشتر طوری اصلاح شده اند که برگ زیاد ودیرگل هستند.
‏انواع بذر در اسفناج
‏1- بذر خاردار(انواع قدیمی-مقاوم به سرما- بذر پاشی با ماشین مشکل)
2
Spinacia oleraceae var oleraceae or Spinosa
‏2- بذر صاف
Spinacia oleraceae var inermis
‏ارزش غذایی
‏1- 3 درصد پروتئین
‏) ABC)‏2-ویتامین های
‏3- املاح معدنی( کلسیم ‏–‏ فسفر ‏–‏ آهن- منیزیم- پتاسیم)
‏4- وجود اسید اگزالیک و نیترات در اسفناج برای سلامتی مضر است.
‏5-اسید اگزالیک +کلسیم =اکسالات کلسیم(کمبود کلسیم)
‏6- نیترات در آوندها ذخیره می شود پس دمبرگ و ساقه مملو از نیترات که در طول حمل و نقل و انبار این ماده به نیتریت و از ترکیب نیتریت+ آمین = نیتروزامین(سرطان زا )تولید می شود.
‏نکته :
‏سبزی های برگی مثل کاهو و اندیو و کلم چینی نیترات بالایی دارند(روز ابری).
‏سپس سبزی های ریشهای متوسط
‏و در اخر سبزی های میوه ای می باشند.
‏شرایط محیطی
‏1- آب و هوای خنک
‏2-تابش زیاد آفتاب و دمای متوسط وهوای مرطوب بهترین رشد دارد.
‏3-مقاوم به سرما و بعضی ارقام تا 7- تحمل می کنند.
‏4- دوره رشد کوتاه (40-50 روز)و در بهار، پاییز و زمستان کشت می شود.
‏رشد زایشی تحت تاثیر طول روز و گرما است.
‏دمای 0تا5 درجه سانتیگراد به مدت 8-10 روز باعث تسریع گلدهی می شود(ورنالیزاسیون).
‏خاک
‏زمین های عمیق با بافت متوسط و حاصلخیز که دارای هوموس و رطوبت کافی هستند.
‏مناسب 6-7 می باشد. pH
‏در زیر 6 رشد کم ودر بالای 7 کلروز ناشی از کمبود منگنز ایجاد می شود.
‏کود
‏کود حیوانی کاملا پوسیده( تازه باعث بیماری قارچی )
‏ دادن آهک 4 هفته قبل از کاشت به خاک اسیدی مناسب است (اسفناج خاک خنثی تا کمی قلیایی را ترجیح می دهد).
‏کود شیمیایی (فسفر-ازت ‏–‏ پتاس) در انواع بهاره و زمین های قوی یک مرتبه قبل ازکاشت.
‏ اما در زمستانه و زمین های ضعیف، یک سوم کود ازت به همراه کودهای فسفره و پتاسه قبل از کاشت و دو سوم باقیمانده در دو مرحله به صورت سرک داده می شود.
‏ مقدار کود ازت براساس مقدار محصول و مقدار نیترات برگ محاسبه می شود.
‏حد مجاز نیترات در برگ اسفناج است.ppm300
3
‏ارقام اسفناج
‏انتخاب ارقام جدید بر اساس خصوصیات زیر:
‏1- سرعت رشد زیاد
‏2-تمایل کم به گل رفتن
‏3-یکسان بودن برگ ها
‏4-تمایل کم به زرد شن
‏5- کم بودن مقدار نیترات
‏6- مقاومت به سرما و افات وامراض(سفیدک دروغین).
‏7- ارقام با شکل ایستاده
‏ارقام ایران اسفناج برگ پهن ورامین و تعدادی ارقام خارجی است.
‏بذر های هیبرید وجود دارند(کیفیت بالا وگران هستند)
‏کاشت و داشت
‏جوانه زنی بذر در دمای زیاد(بالای 15 درجه)وکمبود آب و اکسیژن کاهش می یابد.
‏کاشت: 1- دست پاش 2-ردیفی(15-25 سانتیمتر) ‏–‏عمق کاشت :2-4 سانتیمتر
‏زمان کاشت:بهاره(اخر اسفند) پاییزه (اخر تابستان) زمستانه(اخرپاییز).
‏آب فراوان احتیاج دارد(افزایش محصول و جلوگیری از گل دادن ).
‏بر داشت
‏وقتی برگ ها 5 تا 6 برگی شدند. بعد از ابیاری وتبخیر آب اضافی برداشت می شود.
‏15-20 تن در هکتار و گاهی35-40 تن در هکتار است.
‏تناوب
‏بعد از لوبیا و نخود فرنگی و سیب زمینی کشت می شود.
‏تاریخچه کاهو
‏در مورد مبدا کاهو نقطه نظر های متفاوتی وجود دارد:
‏1- نواحی دریای مدیترانه و آسیای صغیر
‏2- نواحی اروپای جنوبی، مصر و آفریقای شمالی
‏ از دیدگاه هلم، نوع اولیه آن استLactuca serriola
‏که در اثر جهش ژنی انواع امروزی به وجود آمده است.
‏گیاهشناسی
Compositae ‏خانواده کاسنی
‏گیاهی یکساله و روز بلند(امروزه ارقام روز خنثی اصلاح)
‏ گل آذین کلاهپرک
‏گل ها دوجنسی و خود گشن
‏ابتدا پس از کاشت ریشه عمودی عمیق سپس ریشه های فرعی ایجاد می کند
‏ کاشت مستقیم:ریشه عمیق- کاشت نشاء: ریشه ها سطحی
‏برگ ها صاف و بدون کرک(طوقه ای که در رشد بعدی به هم می پیچد)
‏انواع کاهو
‏(کاهو پرک)Lactuca sativa var crispum -
‏(کاهو پیچ یا کلم)Lactuca sativa var capitata -
4
‏(کاهوپیچ معمولی)Lactuca sativa var longifolia -
‏(کاهو ساقه ای)Lactuca sativa var angustana -
‏کاهو پرک
‏برگ ها کوچک و بدون پیچ و به شکل روزت
‏در کشت های گلخانه ای در اروپا به طور وسیع کشت می شود
‏کاهو کلم
‏کیفیت بالا و خوش مزه است.
‏دو نوع مختلف دارد:
1-Crisphead
‏کاهوی زمستانه ایران- قابلیت انباری بالا- خوش مزه ‏–‏شکل گرد و به هم چسبیده مثل کلم پیچ
2- Butterhead
‏برگ نرم ولطیف- در-کلیه نقاط دنیا کشت- قابلیت انباری کم
‏کاهو پیچ معمولی
‏برگ های کشیده عمودی، زبر و مجعد دارد.
‏کاهوی رومن معروف است.
‏قدیمی ترین کاهو کشت شده است.
‏کاهو ساقه ای
‏ساقه کوتاه وضخیم دارد که خوراکی (ارتفاع 70-120 سانتیمتر).
‏دارای برگ های روزت بدون پیچ
‏ارزش غذایی
‏سرشار از ویتامین ها و مواد ضروری است.
‏دارای فسفر، آهن، سدیم و کلسیم است.
‏سلولز زیادی دارد. کالری کم دارد(مناسب رژیم غذایی)
‏گونه های اولیه دارای ماده تلخ(خواب آور) لاکتوسین، لاکتون، لاکتوپیکرین می باشند.
‏در انواعی که تحت شرایط نور کم پرورش یافته اند تجمع نیترات در برگ زیاد است.
‏شرایط آب وهوایی
‏گیاهان فصل خنک (دمای متوسط 10-20 درجه سانتیگراد)
‏گرما و روز بلند باعث گلدهی
‏گرمای زیاد باعث تلخی وایجاد ساقه گلدهنده قبل از رشد رویشی کافی
‏با استفاده از بهنژادی ارقام روز خنثی تولید شده است
‏فصل کاشت کاهو در ایران
‏نواحی گرمسیر: پاییز و زمستان
‏نواحی بایخبندان زمستانه: بهار
‏مناطقی باتابستان خنک: تابستان
‏خاک وکود
‏مناسب ترین خاک : لومی سبک با مواد آلی زیاد( با نفوذ پذیری مناسب همراه ظرفیت نگهداری آب بالا)- : 5/5-5/7 ‏–‏ حساس به شوری(3/0 ‏–‏ 4/ 0 درصد)‏ pH
‏کاهوی بهاره: خاک سبک

 
دسته بندی: مقاله » مقالات فارسی مختلف

تعداد مشاهده: 4000 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .DOC

تعداد صفحات: 70

حجم فایل:92 کیلوبایت

 قیمت: 6,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل