دانلود مقاله نقش بانكها در پيشگيرى از صدور چك بلامحل
دسته بندي :
مقاله »
مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 51 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
نقش بانكها در پيشگيرى از صدور چك بلامحل
چكيده:
چك، كه در مفيد بودن آن در پرداخت مطالبات ترديدى نيست، از همان ابتداى ورودش به سيستم قانونگذارى ايران، مشكلاتى را به وجود آورده است. اين مشكلات، بيشتر در اين واقعيت خلاصه مىشوند كه اوراق چك را چون بانك در اختيار صادر كنندگان قرار مىدهد، كسانى كه از بدهكاران خود چك قبول مىكنند، فرض را بر اين مىگذارند كه بانك اختبارهاى لازم را در انتخاب صادر كننده چك به عنوان مشترى، حين افتتاح حساب جارى براى او، به عمل آورده است، اما در موارد زيادى، بعدا معلوم مىشود كه چك فاقد محل است.
در چنين شرايطى، سؤال مهم اين است كه آيا نبايد بانك را، در صورت عدم اعمال احتياطهاى لازم در انتخاب مشترى، مقصر و مسؤول جبران زيان وارده به دارنده چك قلمداد كرد؟ پاسخ به اين سؤال، بستگى به نقشى دارد كه قانونگذار، در ايجاد و گردش چك بلامحل، براى بانك قائل مىشود. درباره ميزان نقش بانك در اين خصوص، دو عقيده مىتواند وجود داشته باشد: 1- عدم مسؤوليت بانك، به سبب آن كه بانك محال عليه سند است و مانند مورد مشابه برات، مسؤوليتى متوجه او نيست، مگر آن كه تعهد به پرداخت چك كرده باشد (در چكهاى تضمين شده) ؛ 2- مسؤوليت مطلق بانك در پرداخت وجه چك، به جاى صادر كننده و حق رجوع بانك به شخص اخير. البته اين دو عقيده افراط آميزند و در اين مقاله، سعى شده راه حل ميانهاى ارائه شود؛ راه حلى كه در كشورهاى ديگر تجربه شده و در تقليل چكهاى بىمحل، نتيجه مطلوب داده است.
واژگان كليدى: چك بلامحل، بانك، سيستم بانكى، افتتاح حساب جارى، سند بانكى، احراز هويت و ملائت مشترى توسط بانك، بستن حساب جارى، تسليم دسته چك به مشترى.
مقدمه
چك وسيله دريافت پول از بانك (يا مؤسسه اعتبارى مشابه)، توسط مشترى است كه قبلاً وجه چك را نزد بانك تأمين كرده است.
فوايد سنتى اين سند بانكى بر كسى پوشيده نيست. در واقع، چك امكان پرداخت بدهى را بدون نياز به تسليم پول، فراهم مىكند و بدين ترتيب، بدون نياز به نقل و انتقال پول (كاغذى يا سكهاى)، تهاتر مطالبات اشخاص را ميسر مىسازد: در بسيارى از موارد، كسى كه چكى از ديگرى دريافت مىكند، وجه آن را دريافت نمىكند؛ بلكه، يا آن را به ديگرى واگذار مىكند و يا به حساب خود مىريزد. در اين صورت اگر قبلاً به بانك بدهكار باشد، بدهىاش پرداخت مىشود و اگر بدهكار نباشد، حسابش طلبكار مىگردد.
چك در تسهيل وظايف دولت نيز مفيد است؛ با اين توضيح كه از يك طرف با فراهم كردن امكان تقليل حجم اسكناس، از هزينههاى دولت مىكاهد، و از طرف ديگر، با ميسر كردن امكان تعقيب پرداختهاى انجام شده با چك در سطح جامعه، دولت را در گرفتن ماليات از مؤسسات و ديگر اشخاص دست اندر كار تجارت يارى مىرساند.