دانلود مقاله نهضت آزادی ایران 13 ص

دسته بندي : مقاله » مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 13 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏1
‏نهضت آزادی ایران
‏نهضت آزادی ایران، ‏حزبی‏ سیاسی و اسلامی با اصل بازگشت به اسلام حقیقی و دفاع از تمامیت ارضی است که در ‏ایران‏ به فعالیت‌های علنی ‏سیاسی‏ و ‏مذهبی‏ می‌پردازد و دبیر کل کنونی آن ‏ابراهیم یزدی‏ است. این تشکل بیش از چهل و پنج سال سابقه دارد و در دوران پیش از ‏انقلاب ۵۷‏ با تاکید بر هویت ایرانی و اسلامی تأسیس شده و جایگاه تشکل برخی از اسلامگرایان مخالف ‏محمدرضا پهلوی‏ بوده‌است. از جمله موسسین این حزب ‏مهدی بازرگان‏ بود که گرایش‌های ملی و مذهبی داشت. بازرگان، بعدها ‏نخست وزیر‏ ‏دولت موقت‏ و ‏نماینده‏ دوره اول ‏مجلس شورای اسلامی‏ شد. ‏نظام جمهوری اسلامی‏ این حزب را به رسمیت نمی‌شناسد و فعالیت آن را غیرقانونی می‌داند.
‏تاریخچه
‏پیش از انقلاب
‏نهضت آزادی ایران در ۱۴ می‌۱۹۶۱ (۲۷ اردیبهشت ۱۳۴۰) توسط ‏مهدی بازرگان‏ و در مخالف با ‏شاه‏ تأسیس شد. این تشکل از ابتدا گرایش‌های ملی و مذهبی داشت و در برگیرنده‏ٔ‏ طیف‌های ‏روشنفکر‏ و ‏ملی - مذهبی‏ بود. بسیاری از بنیان‌گذاران این نهضت از فعالان سابق ‏جبهه ملی ایران‏ و ‏حزب ایران‏ بودند. به غیر از بازرگان از دیگر بنیان گذاران مشهور نهضت آزادی می‌توان به آیت‌الله ‏محمود طالقانی‏ و ‏یدالله سحابی‏ اشاره کرد.
‏این گروه فعالیت‌های خود را علیه ‏شاه‏ آغاز کرد و سرانجام در سال ۱۹۶۳ جمعی از فعالین آن و همچون ‏مهدی بازرگان‏، ‏محمود طالقانی‏ و ‏یدالله سحابی‏ به زندان افتادند و هر کدام به ۴ تا ۱۰ سال زندان محکوم شدند.
‏3
‏نهضت آزادی در ماجرای ‏۱۵ خرداد‏ در سال ‏۱۳۴۲‏ (۱۹۶۳) از جمله گروه های سیاسی بود که از ‏آیت‌الله خمینی‏ و جنبش او حمایت کردند.
‏بعد از این تاریخ و با توجه به سرکوب شدید ‏ساواک‏ در دهه‏ٔ‏ ۷۰ میلادی فعالیت نهضت آزادی در داخل تقریباً متوقف شد، اما شاخه‌های خارجی آن در ‏اروپا‏ و ‏آمریکا‏ شروع به کار کردند. دکتر ‏علی شریعتی‏ و دکتر ‏ابراهیم یزدی‏ شخصیت‌هایی بودند که نهضت آزادی را در خارج از ایران تأسیس کردند و تا زمان انقلاب ۵۷ بین جنبش ضد شاه در خارج از کشور نقش ایفا کردند. آموزه‌های دکتر ‏علی شریعتی‏، از اعضای نهضت آزادی، تأثیر مهمی بر برخی طیف‌های انقلابیون داشت.
‏پس از انقلاب
‏دوره‏ٔ‏ کوتاه پس از انقلاب اوج قدرت نهضت آزادی بود. ‏آیت‌الله خمینی‏ مسئولیت ‏نخست‌وزیری‏ ‏دولت موقت‏ را به ‏مهدی بازرگان‏، دبیر کل وقت نهضت، سپرد و پست‌های مهم دیگری به سایر اعضای نهضت داده شد. برای مثال ‏ابراهیم یزدی‏ به وزارت امور خارجه‏ٔ‏ دولت موقت منصوب گردید. همچنین بازرگان و سه نفر دیگر از سران نهضت به عنوان نمایندگان تهران برای اولین ‏مجلس جمهوری اسلامی‏ انتخاب شدند.
‏دولت موقت تنها نه ماه به طول انجامید و با ‏اشغال سفارت آمریکا‏ (که بعداً به ‏لانه‏ٔ‏ جاسوسی آمریکا‏ معروف شد) در ‏۱۳ آبان ۱۳۵۸‏ توسط ‏دانشجویان مسلمان پیرو خط امام‏، ‏مهدی بازرگان‏ به نشانه‏ٔ‏ اعتراض به این حرکت، از سمت خود استعفا داد و ‏آیت‌الله خمینی‏ هم بلافاصله متن استعفای وی را پذیرفت و آن را به اطلاع ملت ایران رساند. بعد از این ماجرا ‏ابوالحسن بنی‌صدر‏، در انتخابات ریاست‌جمهوری به پیروزی رسید و به‌عنوان اولین ‏رئیس‌جمهور‏ ایران شناخته شد. در ‏جنگ ایران و عراق‏ این نهضت تماماً از جنگ دفاعی پشتیبانی می‌کرد و طرفدار ‏مصطفی چمران‏ بود. این نهضت در سال‌های ۱۹۸۸ و ۱۹۹۰ بر سر مسائلی در رابطه با جنگ ایران و عراق با مخالفت شدیدتر حکومت مواجه شد و اعضای بسیاری از آن به زندان افتادند. پس از فوت بازرگان در ژانویه ۱۹۹۵ شورای مرکزی نهضت آزادی تشکیل جلسه داد و

 
دسته بندی: مقاله » مقالات فارسی مختلف

تعداد مشاهده: 3866 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .zip

تعداد صفحات: 13

حجم فایل:35 کیلوبایت

 قیمت: 14,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل